Honningboken inneholder liv og kjærlighet på den greske øya

Av | oktober 7, 2021

«Hvis du visste at du bare hadde ett år å overleve, hvordan ville du leve det?»

– Jennifer Berkeley, faller i honningen; Liv og kjærlighet på en gresk øy

Har du noen gang drømt om å pakke sammen og dra til en gresk øy? Forfatteren Jennifer Berkeley gjorde nettopp det og delte sine erfaringer i boken Fall on the Greek Island, Honey, Life and Love. Glad for å lese, fall i honningen for å følge Jennifer’s drøm og reise til den lille greske øya Tilos.

Nå for meg kan jeg se at enhver bok jeg leser til enhver tid ofte vil forme det som skjer i mitt eget liv – vanligvis endre litt på mitt syn. Så var det med Haley In Falling, som jeg leste for noen år siden på min drømmefest i juleferien hjemme på Vancouver Island. Min eldre mor kom på besøk og trengte mye hjelp – og da brøt min gamle hund og trengte mer hjelp.

Så da det var på tide å sovne i sengen min (på sofaen min) om natten og lese et eller to kapitler med honning, kunne jeg midlertidig ta på meg brenneren om at min kritisk syke hund var i en nødssituasjon, og jeg var immobile, ville ha og en merkelig tilfeldig mor lå i sengen min. Men å flykte fra ens virkelighet kan bare gå så langt.

Å lese om Tzatziki og spanikopita, den varme sandstranden og den forfriskende svømmeturen i havet roet sjelen min i en veldig kjedelig tid, det fikk meg også til å tenke … vel, tenke – og hvor viktig de spiller for å bestemme hvordan vi drømmer om når som helst i livet vårt. Eller to nattdrømmer eller ikke.

Hvis jeg ikke har lært noe annet i dette livet ennå, har jeg lært det: Lykke er et valg – en sinnstilstand – kontra et bestemt resultat som skyldes endring i ens ytre omstendigheter. Og likevel er mange mennesker, inkludert meg, beryktet for å forestille seg hvor glade de ville være hvis de var et annet sted, med noen andre, som gjorde noe annet.

Og rettferdig nok: kanskje de vil.

Men det er også rettferdig å si at uansett hvor vi er, oppstår livets prøvelser og trengsler fortsatt. De gjorde det for meg, her i min lille bungalow ved sjøen … og de gjorde det absolutt for Jennifer for fred på hennes heller steinete gate. Som sådan vil jeg ikke si at fallet i honning er leserens flukt fra virkeligheten. Jeg tror heller boken inneholder et dypt og universelt relevant budskap: hvor hjertet ditt er hjemme, og hvis du ikke finner ekte skatt i din egen bakgård, vil du sannsynligvis ikke kunne finne det andre steder.

Det første du må endre er hvordan du lever livet ditt der du lever det.

Som det viste seg, var Jennifers hjerte på Tilos Island – med eller uten en spesiell person i hennes liv. Og av denne grunn lykkes Falling Honey Island med å gi et godt eksempel på de herlige enkelhetene som kan nytes i det langsomme tempoet i livet: å kjøpe lokal mat, tilberede deilig mat, ta lange turer, sole seg, se solnedgangen … i utgangspunktet de enkle gledene i hverdagen Løping i løpet av dagen i et sakte nok tempo til å nyte.

Faktisk, jo mer jeg leser om honning, jo mer begynner jeg å spyle – varme kaker pulverisert med olivenolje av ferske tomater, basilikum og pisket ost dyppet i brød og hjemmelaget tatjiki og en behagelig følelse. Jennifer’s skrifter om øyliv fremkaller ro.

Men så en natt la jeg ned boken, satte meg opp og så meg rundt i stua – og ristet på hodet. Vent litt her, tenkte jeg for meg selv: Jeg bor på en øy. Et enkelt liv i sakte tempo var min grunn til å flytte hit først. Jeg drømte også om å bli forfatter ved sjøen – selv om Stillehavet mot Middelhavet.

Men havet er havet og skriving er … og siden begge er gode lærere, var jeg tydeligvis ikke en veldig intelligent student. Eksternt hadde jeg alle nødvendige forutsetninger for indre fred. Internt indikerer stressnivået mitt at jeg også kan være en investeringsbankmann på Manhattan.

For veiledning gikk jeg tilbake til en annen forfatter og dro frem min hund-øre-kopi av Ann Morrow Lindbergs klassiker, Gift from the Sea.

«Det er ikke nok å forenkle det ytre livet,» minnet Ann meg. «Det er rett utenfor … veien til nåde. Det siste svaret er alltid inne.»

Ahhh … ja. Selv om hjertet mitt var i Sydney ved sjøen, slet tankene mine tydeligvis med å takle programmet som gikk sakte. Og det er riktig: bevissthet er et viktig første skritt. Å endre eller akseptere deg selv – jeg lærer, skjer ikke over natt.

«Tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet er havet som lærer.»

    Ann Moro Lindberg, Gaver fra sjøen

For meg det vakreste Fall i honning Hvordan Jennifer gjorde den endringen i livet hennes som hun visste at hun måtte gjøre – og da hun fant motet til det, ble hun forelsket i livet igjen. Og det gjorde jeg også, og dro til Sydney.

Men å bli forelsket i livet er som å lese søtt: så søtt det kan være, noen ganger blir man så fanget av detaljene at man mister synet av det store bildet.

Å lese Fall i honning – og skrive om det – hjalp meg med å flytte fokuset mitt fra å bare fokusere på nåtiden, men den klissete situasjonen minnet meg om at det virkelig var: et lite, men stressende press på den lange veien til livet som jeg valgte å ta.

Det er kanskje ikke overraskende at Jennifer og jeg har en interessant historie sammen. Han var den første redaktøren av boken min, Enkens oppvåkning. Jennifer lærte meg tålmodig å skrive kreativ sakprosa. Selv om vi aldri har møtt personlig i alle årene vi har jobbet sammen, hjalp han meg knapt med å forvandle manuskriptet mitt fra en hjerteskjærende enkes ødeleggende rumble til en fascinerende historie.

Så jeg kommer tilbake til Jennifer rørende spørsmål i sitatet i begynnelsen av denne artikkelen: Hvis du visste at du bare hadde ett år å overleve, hvordan ville du overleve det?

Ok, siden jeg endelig innså hvordan vi tilbringer dagene våre, er hvordan vi bruker våre liv, er svaret mitt enkelt – men ikke lett: med enorm takknemlighet for det jeg allerede har.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *