Hvorfor bør du spise en plantebasert diett

Av | oktober 6, 2021

Planteorienterte dietter spenner fra å spise bare planter til dietter som inneholder kjøtt og animalske produkter. Her er noen av de mange du kan følge:

Vegansk… er en siste utvei bare planter slutten av spekteret. Veganer spiser grønnsaker, frukt, nøtter, frø, bønner og fullkorn. Men de utelukker alle animalske produkter fra kostholdet … de inkluderer kjøtt, fjærfe, sjømat, egg og meieriprodukter som melk, ost, smør og så videre.

Veganer erstatter animalske proteinkilder med andre kilder som leverer mye av dette viktige makronæringsstoffet. Disse inkluderer bønner, peanøtter (som i peanøttsmør), tofu, nøtter, erter og andre belgfrukter, og sørger for at veganere, til tross for rykter om det motsatte, ikke lider av proteinmangel.

Lakto-vegetarianer… er en diett som utelukker produkter av animalsk opprinnelse, med unntak av meieriprodukter som melk, smør, ost og andre produkter fra animalsk melk.

Ovo-vegetarianer… dette er en annen diett som utelukker animalske produkter (kjøtt, fisk og meieriprodukter) bortsett fra at den inneholder egg.

Lakto-ovo-vegetarianer… er et vegetarisk kosthold som inneholder meieri og egg, men ikke inkluderer kjøtt og fisk.

Pescater… er et lakto-ovo-vegetarisk kosthold som også inkluderer fisk.

Fleksitær eller semi-vegetarianer… inneholder mange dietter basert på et vegetarisk kosthold. Dette er planteorienterte dietter som også kan inneholde små mengder rødt kjøtt, fjærfe, sjømat, egg og meieriprodukter.

Som du kan se, varierer disse plantebaserte diettene fra strengt plantebasert til dietter som inneholder noen eller alle animalske produkter, men i begrensede mengder.

Hva er fordelene med et plantebasert kosthold?

Å gjøre planter til grunnlaget for kostholdet ditt kan:

 • senke blodsukkeret og forhindre eller bremse utviklingen av type 2 diabetes (T2D)

 • lavere blodtrykk

 • redusere belastningen på nyrene (unngå eller redusere animalsk protein i kosten)

 • hjelpe deg å gå ned i vekt, og

 • forhindrer hjertesykdom og hjerneslag (ved å redusere akkumulering av plakk i blodårene.

… blant mange andre fordeler.

Denne uttalelsen støttes av mange nyere studier. For eksempel:

En studie utført av Loma Linda University i California, på nesten 100 000 medlemmer av Seventh-day Adventist Church, som oppmuntrer til et vegetarisk kosthold, fant at vegetarianere har lavere T2D-infeksjon enn vegetarianere. Forskning har også vist at vegetarianere har en sunnere vekt, noe som kan forklare hvorfor de er mindre diabetikere.

En 72-ukers studie publisert av Committee of Physicians for Responsible Medicine så på forskjellene mellom type 2-diabetikere som fulgte et vegansk fettfattig kosthold og de som fulgte en diettplan med moderat karbohydrat. Forskerne fant at veganere hadde betydelige reduksjoner i HbA1C og LDL (dårlig) kolesterol. Et lavt HbA1C -nivå indikerer at du administrerer T2D godt.

To langtidsstudier av Harvard School of Public Health fant at blant 150 000 helsearbeidere hadde de som spiste en ekstra halvdel av rødt kjøtt daglig i fire år en 50% høyere risiko for å utvikle T2D.

Nyere studier viser at betennelse i kroppen spiller en rolle i utviklingen av T2D. T2D manifesterer seg som insulinresistens. Begge disse sammenhengende problemene ser ut til å være redusert på grunn av planteernæring.

Men denne positive effekten kan ikke bare tilskrives et vegetarisk kosthold.

De fleste vegetarianere er veldig forsiktige med helsen (som sannsynligvis er grunnen til at de blir vegetarianere i utgangspunktet). Men de pleier å praktisere andre sunne typer atferd som trening, røyking, ikke å ligge på sofaen og få utslett.

Den typen livsstil som vegetarianere streber etter å følge, vil gi et enormt bidrag til deres generelle helse og hjelpe dem med å kontrollere diabetes og andre helseproblemer.

Imidlertid inneholder kjøttfrie dietter eller dietter som begrenser mengden animalske produkter (av alle slag) du spiser mange fordelaktige næringsstoffer. Disse diettene inneholder mye kostfiber, fytokjemikalier, vitaminer og mineraler. I tillegg er fettene de inneholder nyttig … plantefôr med lite mettet fett og kolesterol i maten.

Hvordan gå på en plantebasert diett

Noen mennesker som trenger å redusere mengden animalske produkter i kostholdet, gir opp innsatsen de tror vil være involvert i bytte. Dette er en misforståelse.

Her er noen tips …

 • Ikke bytt alt på en gang. I stedet reduserer du gradvis inntaket av animalske produkter.

 • Forbered deg mentalt ved å tenke på animalske produkter som en siderett eller siderett i stedet for hovedingrediensen på en tallerken.

 • Prøv å bruke en dag uten kjøtt i uken i begynnelsen av byttet.

 • Lag en samling oppskrifter begrenset til kjøtt.

 • Møt bønnene. Mange varianter leverer like mye protein som kjøtt og fisk. Ta en titt på alle de forskjellige måtene å tilberede bønnebaserte retter, kok dem i grupper for å fylle opp og fryse dem.

 • Møt fullkorn som bygg, quinoa, brun ris og couscous. Stek dem i grupper og oppbevar i kjøleskap eller frys.

 • Begrens karboinntaket ved å bruke peanøttsmør, eggehviter (som er minst 90% protein), fettfattig eller fettfattig ost eller andre fyllstoffer.

 • La det være enkelt. Foretrekker en vegetarisk burrito med bønner og grønn paprika.

Proteiner… noen mennesker frykter at hvis de går over til et plantebasert kosthold, vil de gå tom for proteinmangel. Men denne frykten er helt ubegrunnet.

Mange vegetabilske matvarer inneholder mye protein … bønner (den beste kilden), nøtter, korn og grønnsaker. Bli kjent med makronæringsstoffene (proteiner, fett og karbohydrater) i plantene du liker å spise. Du vil finne mange verifiserte fakta http://nutritiondata.self.com/.

Merk… råd om at du bør blande forskjellige plantefôr under hvert måltid for å få et komplett protein (dvs. et protein som inneholder alle de essensielle aminosyrene) regnes nå som en gammel hette og fungerer ikke lenger.

Minds… det er en av de fem hovedsmakene (sammen med sødme, surhet, bitterhet og saltholdighet). Navnet er det japanske ordet for «behagelig krydret smak» og beskrives som en behagelig kjøttkraftaktig eller kjøttfull smak.

Tankene er en av grunnene til at folk er så glad i kjøtt, eller det faktum at noen tror at vi er avhengige av kjøtt.

Imidlertid er kjøtt ikke den eneste sinnskilden … denne smaken finnes også i stekte grønnsaker, sopp, avokado, nøttesoyasaus og ost. Det finnes også i morsmelk, noe som forklarer tiltrekningen.

Inkludering i dietten av ikke-animalske produkter som inneholder sinn, vil gjøre det enkelt å bytte til et plantebasert kosthold.

Kosttilskudd… når du går over til et plantebasert kosthold, må du vite at dietten din kan mangle mikronæringsstoffer som vitamin B12 og D, omega-3 fettsyrer, jern og sink.

Kroppen din kan produsere en liten mengde vitamin B12, men det er nesten ikke nok for dine behov, og den eneste eksterne kilden til dette vitaminet er kjøtt. Alt omega-3 fett må komme fra utsiden av kroppen, og hovedkilden er fisk (selv om noen planter inneholder små mengder).

Det er derfor sterkt anbefalt å ta kosttilskudd daglig. Her er hva jeg tar:

(1) Multivitaminer

(2) B12 (4 μg) i en separat tablett

(3) Kalsium (400 mg) pluss vitamin D (2,5 μg) sammen i en separat tablett

(4) Kapsel med høy styrke med tran med vitamin D og E, i en separat kapsel.

Jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *